A Hétkápolna 93 éves harangjai Komáromi Dániel és Álland Zsolt szemszögéből

Zoltán avatar

·

Az elmúlt hetek során egy igen különleges hivatásnak lehettünk befogadói, mely tevékenység városunkat és a környező településeket átjáró harangok szavát szemléli. Komáromi Dánielt és Álland Zsoltot egészen fiatal koruk óta foglalkoztatják a harangok, mely lelkesedésüknek egy igen különleges módon adtak teret, harangkutatással kezdek foglalkozni.

Az első templomtoronyban történő felméréseket Dániel és Zsolt a 2016-os év során kezdte, ez után egészen a napjainkig országszerte számos templomot felkutattak és gyűjtötték ki a bennük lakó harangok jellemzőit. Az elmúlt évek során közel 400 belső felvételt dolgoztak fel a templomok harangjairól, ám gyűjtőmunkájuk jövőjére tekintve folyamatosan tervezik gazdagítani gyűjteményüket.

A harangok felkutatása mögött számos lelki és szellemi érték áll, melyről a fiatalok egy az MTVA szerkesztőségének adott beszélgetés során részletesen is tanúságot tettek: ,,A harang mindig magához hívja az embert, abban az értelemben, hogy észrevegye azt, hogy neki dolga van itt a Földön. A harangszó mindig Istenhez visz közel és a harangszóban sokszor benne van az is, amit mi nem tudunk elmondani. Benne van egy-egy temetéskor a fájdalom, a búcsúzás, benne van az Istentiszteletnél az odahívogatás, benne van az öröm, hogy az Isten házában találkozhatunk és Őt dicsérhetjük.”

Emellett kutatásukkal fontos feladatot éreznek aziránt, hogy a felkutatott harangokat és a bennük rejlő üzenetetek eljuttassák másokhoz is, ezzel is megőrizve azokat az utókor számára. A templomok harangjai sokszor igen szerteágazó és mély gyökerekkel bírnak, olykor még a világháborút átvészelve lesznek tanúi a múlt századoknak. Majd amikor valakit az út a szülőfalujából, városából máshová visz, és egykor újra visszatér a déli harang dallama segít abban, hogy ismét magukénak érezzék településüket.

Az ifjak tehát ezen motivációval vágtak bele ezen nemes kutatásukba, melynek következő állomása a váci Hétkápolna kegytemplom volt. Egy igen részletes és elhivatott felmérést kaptunk templomunk két harangjáról, melyek 7 év múlva ünneplik 100 éves fennállásukat.

Szeretnénk tehát számot adni a Hétkápolna harangjairól Komáromi Dániel és Álland Zsolt feljegyzései alapján, melyeket jó szívvel ajánlunk Olvasóink számára. A fiatalok mint említettük országszerte szerteágazó felkutatást végeznek, kimagasló minőségű tartalmaikat tisztelettel ajánljuk. Munkásságukról a www.harangkutatas.hu oldalon bővebb információt találhatnak.

Néhány kigyűjtött információ a Hétkápolna harangjairól:

Szűz Mária harang

- hangja: H2 -29
- tömege: 41.3kg
- alsó átmérője: 41.3cm
- Öntötte Szlezák László Budapesten, 1930.05.25.
- Feliratok:

Egyik oldalán található: „KÉSZÍTTETTÉK HÁLÁBÓL
AZ ÉLŐ RÓZSAFÜZÉR TÁRSULAT TAGJAI
VÁCZ 1930. MÁJUS HÓ 25-ÉN.”
ÖNTÖTTE SZLEZÁK LÁSZLÓ HARANGÖNTŐ, MAGYARORSZÁG ARANYKOSZORÚS MESTERE, BUDAPESTEN.

Másik oldalán található:
„SZENT OLVASÓ KIRÁLYNÉJA, KÖNYÖRÖGJ *kép* ÉRETTÜNK, ÉS SZENVEDŐ HAZÁNKÉRT!”


Lisieuxi Szent Teréz harang
- hangja: Fisz2 +47
- tömege: 65kg
- alsó átmérője: 49.8cm
- Öntötte Szlezák László Budapesten, 1930.05.25.
-Feliratok:

Egyik oldalán található: „LISIEUXI KIS SZENT TERÉZKE TISZTELETÉRE,
GÁGEL EDE ÉS NEJE TANÁCS ARANKA, VÁCZ 1930. MÁJUS HÓ 25-ÉN.” ÖNTÖTTE SZLEZÁK LÁSZLÓ HARANGÖNTŐ, MAGYARORSZÁG ARANYKOSZORÚS MESTERE, BUDAPESTEN.

Másik oldalán található:
„LISIEUXI SZENT TERÉZKE, *kép* KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!”

Kiemelt kép és idézett forrás és harangadatok: harangkutatas.hu – Komáromi Dániel és Álland Zsolt