Történelmi Emlékhelyek Napja és jótékonysági Mentőmotoros koncert a Hétkápolnánál

Az elmúlt évek hagyományát követve az ide évben is megrendezésre kerül a Történelmi Emlékhelyek Napja Vácon, a Hétkápolnánál. Idén azonban egy igen különleges céllal szeretnénk bővíteni kulturális programunkat, ugyanis az eseményen a Magyar Mentőmotor Alapítvány is megjelenik akik számára adománygyűjtő koncertet tartunk.

Május 13-án, 14:00 órai kezdettel kerül megrendezésre a Történelmi Emlékhelyek Napja a váci Hétkápolnánál, ahol kulturális és komolyzenei programjaink mellett mint említettek egy közjószolgálati cél is megjelenik, a Magyar Mentőmotor Alapítvány fog bemutatót tartani tevékenységük, hivatásuk ismertetéséről.

A délután szinte teljes részében lehet majd találkozni a Mentőmotorosok képviselőjével, kötetlen beszélgetéssel, bemutatóval várják látogatóinkat.

Mivel várjuk látogatóinkat a teljes esemény során?

Az Emlékhelyek Napján számos történész, illetve komolyzenei előadó fog előadást tartani, amely közben megismerkedhetünk a 300 éves Hétkápolna rejtélyeivel, történetével. A nap zárásaként adománygyűjtő koncertet ad a Váci Harmónia Kórus, akik az 1964-ben kezdték tevékenységüket, mára pedig közel 100 tagú vegyes karrá bővültek. A Harmónia kórus a Magyarországon elérhető legmagasabb szakmai minősítés, a ,,Hangversenykórus” birtokosa. Illetve a nap teljes részében adománygyűjtést fogunk tartani a Mentőmotorosok részére támogatói jegyek formájában, fenntartásukat ezzel támogatva.

Emlékhelyek Napja programrész

  • 14:00 – 14:05: Köszöntő, megnyitó Molnár Zsolt plébános
  • 14:05 – 14:15: Bartók Béla Zenei Konzervatórium volt diákjai előadásában Kovács Mihály Szonáta 2  oboára – Sándor Ádám, Fehér Levente, Kovács Mihály előadásában
  • 14:15 – 14:25: Cservenák Péter helytörténeti előadása, a Hétkápolna mint az 1848-as események tanúja.
  • 14:25 – 14:35: Komolyzenei előadás – Albinoni Adagio – Sándor Ádám, Fehér Levente, Kovács Mihály előadásában
  • 14:35 – 14:45: Üvegablakok a Hétkápolnában, rövid templomtörténet  – bemutatás
  • 14:45 – 15:10: Petőfi Versfeldolgozások népzenei alapon – Thoma Noémi, Silló Réka, Lászlófi Radna tolmácsolásában

Kisérő és átvezető programok:

  • 14:30 – 16:00: Találkozás és kötetlen beszélgetés a Magyar Mentőmotor Alapítvány képviselőivel, eszköz és felszerelés bemutató a Hétkápolna ajtaja mellett
  • 15:10 – 15:20: Miért épp a mentőmotor? – Varsányi Zoltán Mentőmotor Alapítvány
  • 15:15 – 15:45: Rövid történeti séta a templomot övező területen az 1848-as események mentén haladva a templom ajtajától indulva és oda érkezve (Cservenák Péter helytörténész vezetésével)
  • 15:15 – 15:45: Templombemutatás, kötetlen beszélgetés a hely történetéről (Molnár Zsolt plébános) 

Liturgikus Program

  • 16:00 – 16:50: Vác első Mentősmiséje, melyet Torma Joel atya mutat be – Szentmise bemutatása a kegytemplomban a Mentőkért, a mentésért, a Váci Mentőállomásért, a motoros mentőkért.
  • 17:00 – 17:30: A Váci Harmónia kórus jótékonysági koncertje a Hétkápolnai Kegytemplomban a Magyar Mentőmotoros Alapítvány működésének javára

Hogyan zajlik majd az adománygyűjtés, a jótékonysági koncert?

A program teljes részében támogatói jegyeket fogunk árulni, mellyel közvetlenül a Magyar Mentőmotor Alapítványt tudják támogatni, fennmaradásuk, fenntartásukat biztosíthatják ezzel. A templom előtt álló mentőmotor mellett található majd a kihelyezett gyűjtődoboz, itt lesz lehetőség támogató jegyek vásárlására.

A programokon való részvétel díjtalan, aki szeretne hozzájárulni az említett közjószolgálati célhoz Mentőmotoros támogató jegy vásárlásával teheti ezt, mely összege minimum 500 forint, a végletekben pedig teljesen személyre szabható összege.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit egy közösen eltöltött, jó hangulatú délutánra, fedezzük fel közösen a Hétkápolna és a Mentőmotor rejtett kincseit!

Az esemény plakátja: