Újraalakult a váci plébániai karitászcsoport Szent Erzsébet ünnepén

November 19-én, Szent Erzsébet ünnepén egy igen különleges alkalomból gyűltek össze a váci Fehérek templomában, újraalakult a váci plébániai karitászcsoport, melynek Szent Hedvig a Dunakanyar patrónája lett a védőszentje.

Egy évvel a korábbi plébániai karitászcsoport szolgálatának feloszlása után újra toborzásba kezdtek egy új közösség létrehozása iránt. Az elmúlt hetekben Caritas gyűjtődobozok bukkantak fel Vác templomaiban, amelyek a szegények segítésére hívták a híveket. A toborzólapoknak köszönhetően szép számban, több mint harminc fővel újraalakult a plébániai karitász Vácon, amely a Felső- és Alsóvárosi plébániát egyaránt magába öleli.

Az újonnan létrejött közösségnek nem volt ideje tétlen maradni, Szent Erzsébet ünnepének elérkezésével szolgálatba álltak az önkéntesek és a templomi közösség előtt tettek fogadalmat a legelesettebbek segítésére. Ezen alkalom során 15-en tettek nyilvános fogadalmat elköteleződésükről. Szent Erzsébet ünnepe egy igen kiemelt ünnep ha a szegények segítésére gondolunk. A szentmise során erre a misztériumra emlékeztünk vissza dr. Tanczik Balázs plébános helyettessel.

Árpád-házi Szent Erzsébet magyar királyi hercegnő, thüringiai hercegné, a szegények és betegek pártfogója volt. Férje, Lajos thüringiai herceg halála után, 1227-ben Erzsébet saját kezébe vette a családi birtokok feletti irányítást, és a jövedelmeket a szegények és betegek segítésére fordította. Erzsébet gyakran látogatott el a városok szegénynegyedeibe, hogy ételt, ruhát és pénzt adjon az ott élőknek. A legenda szerint egyszer, amikor kenyereket vitt a szegényeknek, sógora, Henrik herceg megállította, és azt akarta tudni, mit visz. Erzsébet kötényét megnyitotta, és a kenyerek rózsákká változtak.

Miért Szent Hedvig lett a csoport védőszentje?

Szent Hedvig élete nem volt hosszú, mégis jelentős története az egyház életében. Szentté avatására közel 600 évet kellett várni és életútja is szerteágazóan alakult, a szegényekért végzett cselekedete azonban igen kiemelkedő. Hedvig szívén viselte a nép és a szegények sorsát, amellyel gyakran saját életét és sorsát is kockáztatta. 2006-tól a magyar-lengyel barátság és a földrajzi kötődésének zálogaként a Dunakanyar patrónája lett. Szolgálata számunkra is példamutató, lelkületéből szeretnénk meríteni utunk során.

Az alkalom során megáldott kenyereket a csoport tagjai a hívek között osztották szét, valamint a város rászoruló családjaihoz jutatták el őket a vasárnapi délután során.

Az újonnan megalakult közösség tagjai Szent Hedvig közbenjárását kérve megkezdték szolgálatukat Vácon a szegények és legelesettebbek segítésére Molnár Zsolt plébános megbízásával. A karácsonyi időszak és a téli viszonyok közeledtével kiemelt cél, hogy élelmiszert és segítséget juttassunk a rászorulók számára. Az elkövetkezendő időben erre fókuszálunk. A továbbiakban is szeretettel várjuk a jelentkezőket a rászorulók segítésének szolgálatára!

Kiemelt kép és szöveg: Hétkápolnai harangszó – hetkapolnai-harangszo.hu