Szentmise május 1-én, Munkás Szent József ünnepére emlékezünk

József, a Boldogságos Szűz jegyese, az ács foglalkozását űzte, egyszerű kétkezi munkás volt, akit a munkások védőszentjének tekintünk. Az ácsok, favágók, asztalosok, kézművesek, keresztény házasságok és családok, az üldözöttek és a jó halál, valamint a katolikus egyház patrónusa.

Az életéről Máté és Lukács evangéliumaiban találunk információt, amely szerint Názáretben élt és Dávid házából és nemzetségéből származott. Ő lett Mária jegyese, és mindkét evangélium úgy mutatja be, mint a Megváltó életében az apai szerepet betöltő személyt. Jézus József mellett dolgozott és az ácsmesterséget is tőle tanulta.

Május 1-én a Hétkápolnában Munkás Szent József ünnepe előtt tisztelegve reggel 8:00 órakor szentmisét ünneplünk, melyre szeretettel hívunk mindenkit!

Szent József a mindennapok hallgatag szentje, aki életében és halálában is az Úr és az Ő anyja jelenlétében volt. A hagyomány azt tartja, hogy azért kapta meg a legnagyobb ajándékot, mert hűségesen és hallgatva élt mellettük.

János Pál II. pápa apostoli buzdításában hangsúlyozza, hogy Jézus munkája, amelyet József, az ács oldalán végzett, az emberi munka és az üdvösség szentségi rendjébe való bekapcsolódás példája. Az Egyház május hónap első napjára helyezi Szent József munkás liturgikus emléknapját, hogy ezzel is kifejezze az emberi munka nagy becsületét, különösen a kézzel végzett munkát. József, aki Jézussal együtt dolgozott az ácsműhelyben, az emberi munkát közelebb vitte a megváltás titkához. Szent József az alázatosak példaképe, akik Krisztus hiteles követőivé válhatnak egyszerű, de igaz és hiteles erények által.

Kiemelt kép és szöveg forrása: Magyar Kurír – magyarkurir.hu